چرا باید تا مقطع دکتری تحصیل کنیم؟ ، توصیه هایی برای ادامه تحصیل

به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، با بالا رفتن تب مدرک گرایی در جامعه و همچنین مسائل بسیار اشتغال جوانان این سوال مطرح است که تحصیل تاکجا به کار جوانان می آید؟

چرا باید تا مقطع دکتری تحصیل کنیم؟ ، توصیه هایی برای ادامه تحصیل

گروه دانشگاه وبلاگ فناوری و تکنولوژی، محیا معصومی- وارد جلسه شد، نگاهی به کارتش انداخت و صندلی اش را پیدا کرد، وقتی نشست مراقب برگه نظرسنجی را مقابلش گذاشت. برگه ای پر از سوال که مهمترین آن درباره انگیزه تحصیلات در مقاطع بالاتر بود، دلیل شما برای تحصیل در مقطع دکتری چیست؟. دقیقا همان سوالی که وقتی در جلسه کنکور ارشد حاضر شد به آن پاسخ داد.

درواقع این یک سوال اساسی است که معمولا داوطلبان پاسخ روش و قانع نماینده ای برایش ندارند. بیشتر افرادی که این سا ل ها در مقاطع ارشد و دکتری تحصیل می نمایند معمولا ارتقای شغلی را انگیزه تحصیل می دانند، حال یا محل کار برای ارتقای شغلی آن ها را ملزم به تحصیل نموده است یا آن ها برای کسب موقعیتی بهتر به تحصیل روی آورده اند. با این وجود این سوال خیلی از تحصیل کردگان و افراد پیرامون آنهاست که چرا اینهمه استقبال برای تحصیل در مقاطع بالا وجود دارد و با این وجود آمار بیکاری و اشتغال جوانان همچنان در بالاترین سطح است.

عده ای سیستم آموزش عالی و عده ای دیگر نهادینه شدن فرهنگ های نادرست در جامعه را دلیلی برای این امر می دانند. افزایش تب مدرک گرایی در جامعه سال هاست که پایین نیامده و پیچیدگی آن باعث شده مسئولان برای حل آن این دست و آن دست نمایند یا برعهده یکدیگر بدانند.

مدرک گرایی و ابعاد پیچیده آن

علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تبادل نظر با خبرنگار دانشگاه وبلاگ فناوری و تکنولوژی، درباره افزایش تب مدرک گرایی در بین جوانان بیان نمود: مسئله مدرک گرایی چند بعدی است و نمی توان به صورت ساده تحلیل کرد، اما بخش عمده آن به مسائل فرهنگی مربوط می گردد.

خاکی صدیق ادامه داد: گاهی فشار خانواده ها برای تحصیل فرزندانش شان بنا بر هر دلیلی (مثل تضمین شدن آینده شغلی یا کسب صندلی شخصیتی) باعث تشویق جوانان به سمت تحصیل بیشتر و دریافت مدارک تحصیلی عالیه می گردد. از طرف دیگر در سال های گذشته داشتن مدرک تحصیلی با صندلی شغلی ارتباط مستقیم داشت و فرد به واسطه کسب مدرک بالاتر می توانست صندلی شغلی، حقوق و اضافه کار خود را ارتقا دهد.

وی با بیان اینکه هنوز هم در نظام اداری مدرک شغلی تا حدی اثرگذار است، گفت: این مسائل به افزایش مدرک گرایی در جامعه دامن می زند. این مسئله حتی باعث شده است که گاهی جوانان تا مقطع دکتری هیچ شغل و حرفه ای نداشته باشند و تنها به این امید که مدرک تحصیلی بالاتر شغلی تضمین شده برای آن ها به ارمغان می آورد، در پی تحصیل هستند. یکی از دلایل معضل بیکاری نیز می تواند همین امر باشد.

مدرک ارشد و دکتری شغل نمی آورد

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری توضیح داد: دست به دست یکدیگر دادن چند مسئله باعث شده تا مدرک گرایی در جامعه افزایش پیدا کند و تحلیل آن پیچیده باشد. البته درحال حاضر آمار و گزارش ها نشان می دهند که رفتار ها تا حدی تغییر نموده و دیگر همچون گذشته استقبال زیادی از آموزش عالی نمی گردد. درحقیقت این فرایند به سمت استقبال از آموزش های مهارتی درحال تغییر است.

خاکی صدیق ادامه داد: هرچند که هنوز تا رسیدن به شرایط ایده آل فاصله زیادی داریم، اما همین که استقبال از آموزش های مهارتی شکل گرفته، شرایط خوبی است، چون جوانان به این باور رسیده اند که برای داشتن یک شغل در آینده به مهارت احتیاج دارند و مدارک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برای فرد شغل نمی آورد.

جذب کاربلد ها در بخش خصوصی

وی گفت: خوشبختانه حال در بخش خصوصی هم توجه به مدارک تحصیلی برای جذب نیروی متخصص کمتر شده است و معمولا کارفرمایان به دنبال افراد کاربلد برای انعقاد قرارداد و استخدام هستند نه فردی که صرفا یک مدرک تحصیلی داشته باشد؛ بنابراین می توان امیدوار بود که در آینده این مشکل رفع خواهد شد.

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: مسئله مدرک گرایی دارای ابعاد مختلفی است که حل آن کار وزارت علوم به تنهایی نیست، درحقیقت وزارت علوم تنها شاید بتواند یک بخش آن را مدیریت کند و برای بعد فرهنگی و ... باید بقیه وزارتخانه ها و سازمان های مربوطه دست به کار شوند.

تا کجا درس بخوانیم؟

معین نبودن هدف و برنامه ریزی برای آینده باعث شده تا جوانان تا اندازه ای راه خود را گم نمایند و ندانند که تا کجا باید درس بخوانند. مشاوره ها و پاسخ های متنوعی برای این سوال وجود دارد که یک جوان تا کجا باید درس بخواند و هرکس بسته به هدف و آینده اش برنامه ای دارد. در این راه توصیه و مشاوره های اساتید که سال ها با دانشجویان مختلفی سروکار داشته اند و آینده هرکدام را تاحدودی دیده اند، تجربه خوبی به نظر می رسد.

خاکی صدیق در پاسخ به این سوال که برای ادامه تحصیل به دانشجویان تا چه مقطعی را توصیه می نماید، گفت: هنگامی که دانشجویان در این باره از من مشاوره می گیرند علاقه و هدف گذاری آن ها برای آینده را معیار قرار می دهم و معتقدم هر فرد باید به دنبال علاقه خودش برود. وقتی جوانی به کارآفرینی و راه اندازی یک شغل علاقه دارد هرگز توصیه نمی کنم که تا مقطع دکتری به تحصیل بپردازد، چون ممکن است که مدرک آن فرد در راه اندازی کسب وکارش تاثیرگذار باشد، اما به طور کلی یاری نماینده نیست.

وی گفت: اینگونه نیست که اگر کسی ارشد و دکتری بخواند حتما کارآفرین می گردد یا می تواند یک تجارت و حرفه راه اندازی کند. به دانشجویان بسیار توصیه می کنم که اگر قصد راه اندازی شغلی را دارند بعد از دوران کارشناسی، مهارت مورد علاقه شان را آموزش ببینند و به سراغ آن فرایند. مطمئنا اگر در علاقه و راه خود مسلط و حرفه ای باشیم کار همواره وجود دارد لذا توصیه اول من نگاه به علاقه و برنامه طولانی مدت برای آینده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

به "چرا باید تا مقطع دکتری تحصیل کنیم؟ ، توصیه هایی برای ادامه تحصیل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا باید تا مقطع دکتری تحصیل کنیم؟ ، توصیه هایی برای ادامه تحصیل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید