از بین رفتن 80 درصد نشر کشور، قیمت کاغذ، ناشران بدهکار را به زندان می فرستد

به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی دوران کرونا تاثیرات بسیاری بر تمام سطوح کشور داشت اما جامعه نشر و کتاب به واسطه بدنه ضعیف یکی از گروه های آسیب پذیری بودند که ضربه مهلکی بر پیکره آن ها زده شد.

از بین رفتن 80 درصد نشر کشور، قیمت کاغذ، ناشران بدهکار را به زندان می فرستد

پس از نبود فروش و بسته بودن کتابفروشی ها و برگزار نشدن نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و ... حالا کاغذ باز هم مسأله ساز شده و یکی از دغدغه های متولیان و ناشران شمرده می گردد.

بعد از بازگشایی کسب و کارها در اردیبهشت ماه حدوداً قیمت هر بند کاغذ چاپ و تحریر 70 در 100 حدود 327 هزار تومان و قیمت هر بند کاغذ تحریر 60 در 90 آن هم 70 گرمی 280 هزار تومان به فروش رفت، اما پنج ماه پس از اوج گیری کرونا امروز قیمت ها افزایش چشمگیری داشته؛ ضمن اینکه یکی از مسائل توقف توزیع کاغذ دولتی در هفته گذشته و اختصاص نیافتن ارز در سال 99 بوده است. بر این اساس قیمت هر بند کاغذ چاپ و تحریر از 360 هزار تومان به 385 هزار تومان افزایش رسیده است.

نکته مهم این است که کاغذ جهانی مرغوب، قیمتی حدود 800 دلار دارد که با احتساب دلار نیمایی، قیمت هر بند کاغذ سر به فلک می کشد و ناشران تاب خرید و چاپ کتاب را ندارند. اما نکته اینجاست، چرا همین میزان ارز نیمایی متوقف شده و اختصاص نمی یابد؟ چرا دولت در سال 99 ارز تخصیصی را تامین ننموده است؟ (آنچه عنوان می گردد این است که کاغذها و ارز موجود برای سال گذشته هستند.)

* مدیر نشر ثالث: اگر ارز دولتی کاغذ حذف گردد، قیمت کاغذ در بازار آزاد، بندی 600 هزار تومان می گردد

محمدعلی جعفریه، مدیر انتشارات ثالث در این باره به خبرنگار فارس گفت: مسأله، تنها ما نیستیم؛ تامین و تخصیص کاغذ به ناشران عمومی که کتاب چاپ می نمایند با ارز 4200 (کاغذ دولتی) است. کاغذ 4200 تومانی بندی 150 هزار تومان می گردد و کتاب با همین قیمت به چاپ می رسد، اما کاغذ آزاد بندی 400 هزار تومان است و چنانچه کاغذ دولتی 4200 تومانی نباشد، همین قیمت کاغذ آزاد در بازار به بندی 600 هزار تومان می رسد.

وی در تشریح این فرایند توضیح داد: اگر ارز دولتی متوقف گردد، قطعا قیمت در بازار آزاد بالاتر خواهد رفت. پس نباید ارز دولتی به کاغذ نادیده گرفته گردد.

جعفریه مشکل دیگر ناشران را نقدینگی بیان نمود و با تاکید بر اینکه اگر ارز دولتی به کاغذ نرسد، ناشر باید کاغذ را با بندی 600 هزار تومان بخرد، اضافه نمود: چنانچه این فرایند اجرایی گردد، ناشران اولاً توان تامین این رقم برای هر بند کاغذ را ندارند و در ثانی این میزان در قیمت کتاب هم تاثیر منفی داشته و آن را به شدت بالا می برد. در حال حاضر بعضی عنوان می نمایند با ارز 4200 تومان کتاب، گران است و بسیاری ناشران از دور خارج شده اند؛ پس چگونه باید با نبود آن فعالیت کرد؟ چند ناشر باقی می مانند؟

این ناشر به موردی دیگر هم اشاره نمود و عنوان داشت: سال های قبل هم شاهد بودیم که ناشران به دلیل نداشتن نقدینگی مدت دار کاغذ را از کاغذفروشان خریداری می کردند. از آن طرف هم فروشنده کاغذ مثلا 5 ماهه کاغذ را ارائه می کرد، اما قیمت را بالا می برد. در این صورت شما محاسبه کنید دیگر کاغذ آزاد برای ناشر 600 هزار تومان هم نخواهد بود، بلکه با بهره ای که کاغذفروش روی آن کشیده به 750 هزار تومان می رسد!

جعفریه گفت: از این رو سود عمده کتاب چاپ شده به راحتی به جیب دلال می رود؛ در حالی که ناشر، درگیر وام و سفته بازی می گردد. در حال حاضر هم شاهد ورشکستگی ناشران هستیم. بعضی همکارانمان با توجه به چک های برگشتی مسیرشان به زندان افتاده است.

وی به فعالیت های موسسه خود اشاره نمود و توضیح داد: ما ناشر پرکاری هستیم. از اول سال تا به امروز 200 عنوان کتاب چاپ نموده ایم و 70 پرسنل داریم. به عنوان یک ناشر پرکار می گویم که وضع را خطرناک می بینم. اگر ارز 4200 تومانی در سال 99 عرضه نگردد، 80 درصد نشر ما از بین می رود.

* رئیس اتحادیه کاغذ و مقوا: تاجران نگه داشتن کاغذ را بصرفه تر از فروش می دانند

احمد شریفان، نایب رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا در گفت وگو با خبرنگار فارس درباره وضع بازار گفت: دولت، دلار نیمایی را گران کرد و وضع بازار در تمام سطوح ملتهب شده است. این مسائل همه ناشی از مدیریت نکردن دولت است. کاغذ در بازار وجود دارد ولی یا به آرامی توزیع شده و یا تاجر رغبتی برای فروش ندارد؛ چرا که نگه داشتن آن از فروش را بصرفه می داند.

شریفان با تاکید بر اینکه از ابتدای سال کاغذ 15 درصد گران شده اضافه نمود: به اسم بازگشایی مدارس بازار ملتهب تر شد و در حال حاضر هم کاغذ در بازار موجود است. فقط قیمت ها افزایشی بوده است.

* رئیس تعاونی ناشران استان قم: اگر دولت همکاری کند، مسائل حل می گردد

احسان آذری، رئیس تعاونی ناشران استان قم که حدود دو ماه است جایگزین سیدمحمود حسینی شده درباره عرضه کاغذ می گوید: ناشران درخواست های خود را در سامانه ثبت می نمایند و در جلسه ای که نماینده وزارت ارشاد و تعاونی حاضر است، موضوع آنالیز و در نهایت کاغذ اختصاص می یابد.

وی با اشاره به افزایش تقاضاها گفت: تقاضا بالاست، اما ما طبق سنجش و آنالیز جلسه مذکور کاغذ را تخصیص می دهیم. ارزی در سال 99 به کاغذ داده نشده و هرچه هست برای سال 98 است. اگر دولت همکاری کند مسائل حل می گردد.

آذری، فاصله قیمت کاغذ دولتی و آزاد را بسیار دانست و اعلام کرد: چنانچه قیمت کاغذ دولتی کمی بالا رود، مسئله ای ایجاد نمی کند و پاسخگو خواهد بود، اما در حال حاضر تفاوت آن با کاغذ در بازار آزاد بسیار است.

* مدیر نشر نی: اگر فردی کاغذ وارد کند، قیمت نهایی برای او گران تر از بازار آزاد خواهد بود

جعفر همایی مدیر نشر نی در گفت وگو با فارس درباره تامین کاغذ گفت: ما هم با ارز دولتی و از بازار آزاد کاغذ را تامین می کنیم. نکته اینجاست که اگر فردی کاغذ وارد کند، قیمت نهایی برای او گران تر از بازار آزاد خواهد بود.

* مدیر نشر طلایی: کاغذ گلاسه 90 درصد گران شده/ فروکش کردن رقابت و پویایی در بازار کتاب

کاظم طلایی مدیر انتشارات طلایی هم به خبرنگار فارس درباره تامین کاغذ نشر خود گفت: مهم ترین مشکل اساسی ناشران در حال حاضر کاغذ است. هرچند مواردی چون چاپ و صحافی هم افزایشی بوده، اما می توان چاپخانه را تغییر داد ولی برای کاغذ چه باید کرد؟

طلایی توضیح داد: ما کاغذ را از بازار آزاد تامین می کنیم؛ چرا که فرهنگنامه منتشر می کنیم و به این دلیل که مصور است از کاغذ گلاسه استفاده می گردد. کاغذ تحریر که توسط ارشاد عرضه می گردد برای ما استفاده ای ندارد.

مدیر انتشارات طلایی ابراز داشت: از اواخر سال 98 تا سال جاری، کاغذ گلاسه 90 درصد گران شده و از کیلویی 13 هزار تومان به کیلویی 22 هزار تومان رسیده است.

وی با تاکید بر اینکه بازار هرگز دچار رکود محض نخواهد شد، اما از آسیب های اینگونه چالش ها می توان به عدم رقابت و پویایی اشاره نمود، گفت: چون هزینه فراوری کتاب بالاست، ما به تجدید چاپ روی آورده ایم. هرچند حدود 5 کتاب منتشر نموده ایم اما کار ما انتشار فرهنگنامه است. بنابراین تنها یک فرهنگنامه را که 4 سال روی آن کار می کردیم، با نام نبرد ایرانیان توانستیم منتشر کنیم. اما فراوری کتاب هزینهبر است.

* چشم ها در انتظار برنامه دولت

بر اساس این گزارش، نکته ای که از سوی بسیاری از ناشران و افرادی که دستی در این صنف دارند، مطرح می گردد، ورود و توجه دولت است. اینکه اختصاص ارز در سال 99 باید باز هم مورد توجه باشد و ارز به آن اختصاص یابد، ارزهای موجود و کاغذ دولتی همه برای سال گذشته هستند، ولی این دغدغه وجود دارد که با افزایش ارز نیمایی و التهاب کنونی دولت قرار است چه تدبیری داشته باشد؟ موضوع مهم تر اینکه اگر ارز دولتی مانند 6 ماه گذشته تخصیص نیابد، ِآیا ناشران باید از بازار آزاد کاغذشان را تامین نمایند؟ در این صورت بازار کتاب چه ضربه ای خواهد دید؟

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "از بین رفتن 80 درصد نشر کشور، قیمت کاغذ، ناشران بدهکار را به زندان می فرستد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از بین رفتن 80 درصد نشر کشور، قیمت کاغذ، ناشران بدهکار را به زندان می فرستد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید