فرایند صعودی ابتلا به کرونا در 10 استان کشور
به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، تازه ترین گزارش منتشر شده از فرایند احتمالی اپیدمی کووید- 19 در ایران که میزان ابتلا و مرگ در اثر کرونا را از بیست ونهم فروردین تا دوم اردیبهشت آنالیز نموده، نشان می دهد سمنان، یزد، قم، قزوین، مرکزی، آذربایجان شرقی، تهران، البرز، اصفهان و زنجان جزو استان های با شیوع بالا هستند که در همین گروه استان های سمنان، مرکزی و قم فرایند صعودی ابتلا را پیدا نموده اند.
آنالیز وضع استان های یزد، اصفهان و زنجان هم نشان می دهد که آن ها پیک کوچکی را رد نموده اند. فرایند ابتلا دراستان های قزوین، تهران و البرز هم نزولی گزارش شده است.
در این گزارش، استان های مازندران، اردبیل لرستان، ایلام، خراسان شمالی، گیلان، کردستان، خراسان جنوبی، آذربایجان غربی و گلستان با رنگ زرد در گروه استان های با شیوع متوسط معین شده اند. در این گروه شیوع ویروس در استان های اردبیل و گیلان فرایند صعودی به خود گرفته و در مقابل در استان های آذربایجان غربی و کردستان فرایند نزولی دیده می گردد.
از آن طرف، اما در استان گلستان و خراسان شمالی نشانه هایی از ایجاد پیک جدید بیماری دیده می گردد. در ادامه این گزارش، استان های فارس، خراسان رضوی، همدان، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان، هرمزگان، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، سیستان وبلوچستان، کرمان و بوشهر با رنگ سبز به عنوان استان هایی که کمترین میزان شیوع کووید- 19 در کشور را دارند، معین شده اند.
هرچند که داده ها حکایت از بالا رفتن موارد ابتلا در استان های همدان، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد دارد. با این حال آن طور که گزارش می گردد به طورکلی فرایند کشوری در ابتلا به کووید- 19 در تاریخ های معین شده در مرحله ثبات قرار گرفته است. براساس بخش دیگری از این گزارش که مربوط به دوم اردیبهشت است، درصد تغییرات مرگ و ابتلا در سه گروه استان های با شیوع بالا، متوسط و کم هم آمده است.
به طوری که در گروه با شیوع بالا، استان های مرکزی و زنجان با افزایش حدود 20 درصدی تغییرات در مرگ ومیر ناشی از این بیماری روبرو شده اند. میزان تغییرات ابتلا در استان های مرکز و سمنان هم بالای 25 درصد گزارش شده. در این میان استان یزد در زمینه ابتلا به کاهش 20 درصدی روبه رو بوده است. در گروه شیوع متوسط، استان های ایلام و مازندران بالاترین میزان تغییرات در مرگ یعنی حدود 60درصد را تجربه نموده اند. استان گیلان هم در خصوص تغییرات مرگ و ابتلا با افزایش 25 درصدی روبرو بوده است.
فرایند تغییرات ابتلا در استان مازندران، اما حدود 25 درصد کاهش داشته است. درصد تغییرات مرگ در استان همدان نزدیک به 60 درصد افزایش داشته و استان های هرمزگان و چهارمحال و بختیاری، کاهش 20 تا 30 درصد در تغییرات مرگ را تجربه نموده اند. در این شرایط است که وزارت بهداشت با استناد به آخرین گزارش شیوع کرونا در ایران، از کاهش موارد بستری خبر می دهد. تا به امروز 89 هزار و 328 نفر به این بیماری مبتلا و 5 هزار و 650 نفر هم جان شان را از دست داده اند.
کاهش 70 درصدی مرگ ناشی از کووید- 19
با اینکه شمار مبتلایان در 67 روز گذشته به مرز 90 هزار نفر رسیده، اما روز گذشته معاون کل وزارت بهداشت از کاهش 50 درصدی موارد بستری و کاهش 70 درصدی مرگ و میر های کووید- 19 اطلاع داد. براساس اعلام ایرج حریرچی، فرایند ابتلا در بیشتر استان ها نزولی است، با این حال هر غفلتی در زمینه بازگشایی مراکز و کاهش فاصله گذاری اجتماعی می تواند پیامد های جبران ناپذیری داشته باشد.
او در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار گردید، درباره کاهش مراجعه های بهداشتی و درمانی مردم هم هشدار داد، چراکه پیش از کرونا روزانه حدود 2 میلیون و 350 هزار بار مردم به مراکز درمانی دولتی و خصوصی مراجعه می کردند، اما در دو ماه اخیر این میزان مراجعه به شدت کاهش پیدا نموده است. به جز این، مردم حتی میزان مراجعه شان برای اقدامات درمانی ضروری مثل واکسیناسیون هم کم شده است، درحالی که تعلل در این کار می تواند منجر به ابتلا به انواع بیماری ها مثل دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، هاری و ... گردد.
دارو های خارج از پروتکل درمانی تقلبی و قاچاق است
ماجرای تجویز دارو های خارج از پروتکل های درمانی وزارت بهداشت همچنان ادامه دارد؛ ماجرایی که بسیاری از بیماران و خانواده هایشان را به سمت بازار سیاه فروش دارو کشانده است. اما حریرچی تأکید کرد که خرید و عرضه هر دارویی خارج از داروخانه های رسمی کشور یا تقلبی است یا قاچاق و می تواند اثرات زیان باری داشته باشد. در ادامه این نشست خبری از معاون کل وزیر بهداشت درباره نگرانی از بالا رفتن حجم تردد ها و عجله ای که در بازگشایی مراکز عمومی دیده می گردد، سوال شد؛ اتفاقی که حتی حساسیت رئیس سازمان نظام پزشکی را بالا برده است و او در نامه ای خطاب به رئیس جمهوری نسبت به سرکشی دوباره بیماری و گسترش آن هشدار داد.
حریرچی گفت: در ستاد ملی مقابله با کرونا و در کمیته های کارشناسی ستاد ملی و در کمیته های کارشناسی وزارت بهداشت و وزارت کشور بحث های متعددی صورت گرفته است و بازگشایی ها براساس خرد جمعی و تصمیم گیری های ملی انجام می گردد. هیچ تعجیلی در بازگشایی ها وجود ندارد و ما فقط ملزم هستیم که عمدتا به ملاحظات مالی و معیشتی مردم و همچنین ملاحظاتی که درباره سلامت روانی و مسائل تفریحی، فرهنگی و مذهبی مردم است، توجه کنیم.
به گزارش ایسنا، حریرچی این را هم افزود که اگر ببینند بازگشایی اثرات مضری دارد، یا بازگشایی های آینده با تأخیر انجام می گردد یا در بازگشایی های قبلی تجدیدنظر می گردد. حریرچی شرایط حمل ونقل عمومی را مورد توجه قرار دادو گفت: اگر حمل ونقل عمومی ظرفیت حضور این حجم از مردم را نداشته باشد، به طور قطع یکی از مکان های مهم برای آلودگی به شمار خواهد رفت. حریرچی با دفاع از تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر لغو اجرای طرح ترافیک در تهران شرح داد: هدف برداشتن طرح ترافیک این است که میل به حمل ونقل عمومی کاهش یابد. بر این اساس می خواهیم مردم با خودرو شخصی که امن تر است، رفت وآمد نمایند که این موضوع خواه یا ناخواه ترافیک را افزایش می دهد. این موضوع را نباید به عنوان موضوعی حتما منفی در نظر بگیریم. در عین حال مترو اصولا بر سیستم انبوهی طراحی شده است. وقتی بازگشایی انجام می گردد، خصوصا در ورودی و خروجی واگن ها، راه پله ها و ... وجود افراد در کنار هم گریزناپذیر است، به همین دلیل اعلام کردیم که فرایند بازگشایی ها به گونه ای باشد که فشاری به حمل ونقل عمومی وارد نگردد.
او از اجرای احتمالی طرحی اطلاع داد که اگر به تصویب برسد، در استان هایی که وضع سفید هستند، تصمیمات خاصی گرفته می گردد و به تدریج هم به سایر مناطق توسعه پیدا می نماید. در ارتباط با بازگشایی مکان های مذهبی هم قرار است این اقدام براساس سطح درگیری هر شهرستان انجام گردد. فعلا هم از بازگشایی مدارس و دانشگاه ها خبری نیست. به گفته او هر بازگشایی اثرش را در افزایش یا کاهش موارد بیماری، حدود پنج روز تا یک هفته بعد در بیماران سرپایی، 15 روز بعد بر بار بستری و یک ماه بعد بر بار مرگ ومیر بیماری نشان می دهد. حال با توجه به اینکه ما نسبت به سه هفته پیش موارد بستری مان 50 درصد و موارد مرگ ومیرمان 70 درصد کاهش پیدا نموده است امیدواریم همین فرایند ادامه بیابد و بازگشایی ها اثر سوئی نداشته باشد.
بستری روزانه 300 بیمار جدید در تهران
براساس اعلام معاون کل وزیر بهداشت در تهران روزانه 300بیمار جدید مبتلا به کووید-19 بستری می شوند و تعداد موارد بستری در آی سی یو همچنان هشداردهنده است. نکته، اما اینجاست که موارد ابتلا های خانوادگی کرونا در بعضی استان ها درحال افزایش است: آنالیز ها نشان می دهد در بعضی استان ها میزان ابتلا های درون خانوادگی نسبت به گذشته بیشتر شده که ناشی از این است که در داخل خانواده ها رفت وآمد های فامیلی و شخصی و رعایت نکردن مسائل بهداشتی و درمانی در خانه و محافل فامیلی بیشتر شده است که اثر آن را هم می بینیم و میزان ابتلا های خانوادگی افزایش یافته است.
منبع: فرارو