انواع تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای مختلف

به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، تنقلات و خوراکی های سنتی عید پای ثابت مهمانی ها و دورهمی های و دید و بازدیدهای عید نوروز هستند. انواع تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای مختلف در این ایام در کنار ، انواع دسر و پیش غذا و می توانند لذت دورهمی ها را چند برابر نمایند. ما در این مقاله از سرویس در به معرفی تنقلات و خوراکی های سنتی عید نوروز در شهرهای مختلف ایران می پردازیم تا با تهیه آن ها بر اساس بودجه و ذائقه تان، صفای دورهمی هایتان را بیشتر کنید.

انواع تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای مختلف

تنقلات چیست؟

تنقلات در اصل جمع تنقل و به معنی خوراکی سبک و کمی است که به عنوان میان وعده خورده می شود. این یعنی تنقلات جزو وعده اصلی به حساب نمی آیند و برای برطرف موقتی گرسنگی استفاده می شوند. بعضی از انواع تنقلات و خوراکی های سنتی، سرشار از مواد مغذی هستند و علاوه بر لذت خوردن، می توان از خواص و فواید آن ها برای سلامتی نیز بهره برد.

معمولا تنقلات را به 2 دسته تنقلات طبیعی و مصنوعی تقسیم می نمایند. در تنقلات طبیعی به ندرت از مواد شیمیایی استفاده می شود مگر این که بعضی نگهدارنده ها برای خوش طعم تر یا بالاتر بردن زمان ماندگاری آنها به کار برود. در خصوص تنقلات مصنوعی، خوراکی ها معمولا به روش کارخانه ای تهیه می شوند.

تنقلات طبیعی

میوه خشک یا چیپس میوه

برای درست کردن ، میوه ها به صورت برش های نازک و به روش های مختلف (خانگی یا کارخانه ای) خشک می شوند. تقریبا با همه میوه ها می توان چیپس درست کرد و عموما مواد مغذی آن ها با وجود خشک کردن، حفظ خواهند شد.

میوه های خشک به عنوان تنقلات و خوراکی های سنتی عید، به تنهایی یا همراه با چای هم سرو می شوند. چیپس هلو، آلبالو، آلو، کیوی، آناناس، گلابی، سیب و … انواع میوه های خشک هستند که برای دورهمی های عید می توانید آن ها تهیه کنید.

قیسی و برگ زردآلو

قیسی با علاوه بر طعم خاص و خوشمزه، خواص بسیاری هم دارد، به همین خاطر هم جای خود را در میان تنقلات و خوراکی های سنتی و محبوب عید باز نموده است. از این خوراکی خوشمزه به خاطر مسهل بودن و بهبود دهنده دستگاه گوارش هم استفاده می شود. بعلاوه برای کاهش کلسترول بد بعد از شام یا ناهار سنگین، سرو می شود.

لواشک

انواع لواشک با طعم های مختلف، هم مطلوب و مورد پسند بچه ها هستند و هم بزرگسالان به آن ها روی خوش نشان می دهند. لواشک ها از میوه های مختلف مثل آلو، زردآلو، قیسی، کیوی، آلوچه، آلو سیاه، سیب و … درست می شوند و بنا به سلیقه می توان آن ها را به صورت شور، ترش یا شیرین تهیه کرد.

در خانه هم کار چندان سختی نیست و کافی است پوره میوه های جوشانده را خشک کنید تا یک لواشک خانگی و سالم داشته باشید.

آلبالو خشک

یکی از تنقلات و خوراکی های سنتی خوشمزه و پرخاصیت است که افراد زیادی آن را دوست دارند. این میوه هم علاوه بر طعم خوشمزه خواص زیادی از جمله کاهش کلسترول، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، بهبود گردش خون، کاهش قند خون و … دارد. البته چون آلبالو خشک های صنعتی یا کارخانه ای نمک زیادی دارند، بهتر است افراد با فشار خون بالا در خوردن آن تعادل را رعایت نمایند.

قره قروت

احتمالا می دانید که قره قروت به عنوان یکی از تنقلات و خوراکی های سنتی عید، از شیر یا فرآورده های آن گرفته می شود. برای درست کردن این تنقلات خوشمزه، شیر، دوغ یا ماست را به قدری می جوشانند تا یک مایه جامد باقی بماند. قره قروت یکی از خوراکی هایی است که برای افراد دارای کمبود کلسیم و پوکی استخوان توصیه می شود.

بعلاوه قره قروت سرشار از ویتامین D است و به ضدعفونی کردن دستگاه گوارش و پیشگیری از رشد باکتری ها یاری می نماید. برای خواندن روش های درست کردن تهیه قره قروت روی لینک مطلب کلیک کنید.

بستنی

بستنی ها علاوه بر این که جزو تنقلات و خوراکی های سنتی عید به حساب می آیند، به عنوان و بعد از شام هم سرو می شوند. در میان بستنی ها، با تکه های خامه و طعم زعفرانی بین مردم محبوبیت بیشتری دارد ولی دیگر بستنی ها مثل ، شکلاتی، بستنی های چوبی، مگنوم و … هم هواداران زیادی دارند. شما هم می توانید از بستنی برای لذت بردن از جمع و دورهمی های خانوادگی استفاده کنید.

انواع آجیل

آجیل ها طیف وسیعی از خوراکی ها را تشکیل می دهند و اتفاقا وجود آن ها در میان خوراکی های عید بسیار مرسوم است. این تنقلات به خاظر مغذی بودن، از سودمندترین تنقلات برای بچه ها و بزرگسالان هستند. متداول ترین آجیل ها شامل موارد زیر هستند:

انواع تخمه (تخمه کدو، آفتابگردان، هندوانه، جابانی یا ژاپنی)

تخم کتان

توت سفید

مغز بادام و گردو

مغز فندق

سنجد

پسته

کشمش

تنقلات و خوراکی های سنتی و ایرانی برای عید نوروز

در کنار تنقلات، بعضی شیرینی های سنتی و آبنبات ها به عنوان تنقلات و خوراکی های سنتی برای پذیرایی عید به کار می فرایند که گاهی اوقات مختص یک شهر یا منطقه خاص هستند. البته شما هم در هر گوشه از ایران زندگی می کنید، می توانید از آن ها به عنوان تنقلات برای پذیرایی عید استفاده کنید.

برنجک

برنجک نوعی برنج پفی است که در دسته قرار گرفته است. برنجک حالتی ترد و خوشمزه دارد. برخلاف این که خیلی از افراد برنجک را به صورت آماده از بیرون تهیه می نمایند، اما طرز تهیه برنجک در خانه بسیار ساده است و شما می توانید آن را همراه با روغن یا بدون روغن آماده کنید.

برنجک درواقع برنج بو داده شده است که برای درست کردن آن از استفاده می شود. اگر برای تهیه برنجک از برنج دانه درشت استفاده کنید، طعم و ظاهر برنج شما بسیار مجذوب کننده تر خواهد شد. برای درست کردن این برنجک خوشمزه می تواند از برنج های به جای مانده از وعده ناهار یا شام استفاده کنید. برای خواندن مراحل روی لینک مطلب کلیک کنید.

شاهدانه بو داده

شاهدانه یکی دیگر از تنقلات عید نوروز با ارزش غذایی بالا منبع غنی آنزیم، نشاسته و چربی های غیراشباع است. طرز تهیه شاهدانه بو داده نمکی، باید ابتدا شاهدانه ها را شسته و بعد در مقداری آب خیس کنید. بعد از آبکش کردن شاهدانه ها و از دست دادن آب اضافی، آن ها را در تابه با کمی روغن تفت دهید.

سپس مقداری نمک و آب را با هم مخلوط نموده و به شاهدانه در حال تفت اضافه کنید. برای خواندن ادامه مراحل روی لینک مطلب کلیک کنید.

انوع نقل و شکر پنیر

اصالت نقل و شکر پنیر را بیشتر متعلق به شهرهای ترک زبان و ارومیه برمی گردانند ولی این خوراکی شیرین و خوشمزه را می توانید در همه شهرها با طعم های مختلف مثل نقل با طعم هل، گلاب، پسته، نارگیل و … بخرید. حتی درست کردن آن در خانه هم می تواند علاوه بر مجذوب کننده بودن، خیال شما را بابت سالم بودن، راحت کند. این شیرینی از محلول غلیظ شکر، آب و چاشنی های معطر تهیه می شود. نقل ها معمولا در کنار چای سرو می شوند. جزو هستند.

سوهان

ناگفته پیداست که سوهان سوغات شهر قم است. ماده اصلی این شیرینی یا تنقلات، سبوس گندم است و در آن از مغز پسته و بادام هم استفاده می شود. سوهان جزو تنقلات سنتی عید شهرهای اصفهان و قم است. برای خواندن روش های درست کردن سوهان روی مطلب کلیک کنید.

پشمک

کافی است سری به شیرینی فروشی های شهرتان بزنید تا تنوع پشمک ها را از نزدیک ببینید. اصالت پشمک به شهر یزد برمی شود. البته شما هم به راحتی می توانید این تنقلات را در خانه با مواد ساده و در دسترس و به شکل و رنگ دلخواه تهیه کنید. از جمله خوراکی های سنتی عید در شهر یزد است. برای خواندن مطلب روی لینک مطلب کلیک کنید.

گز اصفهان و کرمان

هم از معروف ترین سوغاتی های اصفهان و کرمان است که ساختاری شبیهدارد و در کنار چای یا به تنهایی سرو می شود. در خصوص گزها، هر چه اندازه پسته و بادام و گردوی به کار رفته در آن ها بیشتر باشد، گران تر و البته خوشمزه تر است. گز انگبین معروف ترین نوع گز اصفهان شناخته می شود.

پولکی

در کنار گز، هم از دیگر سوغاتی ها و تنقلات و خوراکی های سنتی خوشمزه عید است که هواداران زیادی دارد. پولکی شکل و شمایلی شبیه آبنبات دارد و معمولا در آن از کنجد هم استفاده می شود. پولکی را همراه با چای سرو می نمایند. پولکی جزو است.

مسقطی

لاری ها و در کل استان فارسی ها، مسقطی را به عنوان یکی از تنقلات خوشمزه و پای ثابت مهمانی ها و دورهمی هایشان سرو می نمایند. لاری ها به مسقطی حلوا مقراضی هم می گویند و آن را به مناسبت های مختلف در مهمانی های شادی و جشن، عید، شب یلدا و حتی مراسم عزاداری هم سرو می نمایند.

ماده اصلی این تنقلات خوشمزه که در طعم ها و رنگ های مختلف درست می شود، پودر نشاسته گندم، شکر و آب است. پیشنهاد می کنیم مقاله را بخوانید.

انواع لوکوم

به لوکوم، لوقما یا راحت الحلقوم هم گفته می شود. در اصل لوکوم یکی از تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای ترک زبان است و با چای سرو می شود. لوکوم ها در رنگ ها و با طعم های مختلف درست می شوند و طرز تهیه لوکوم در خانه هم اصلا کار سختی نیست. حتی می توانید در آن ها از مغزهای مختلف هم استفاده کنید و به طعم آن ها تنوع بدهید.

باسلوق گردویی

باسلوق گردویی یکی از محبوب ترین تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای مختلف ایران است که معمولا در ترکیب آجیل عید هم آن را می توانید پیدا کنید. درست کردن باسلوق احتیاج به فر ندارد و به همین علت یک شیرینی محبوب خانگی برای عید است. پیشنهاد می کنیم مقاله را بخوانید.

تنقلات صنعتی

در کنار تنقلات و خوراکی های سنتی عید، تنقلات صنعتی هم به مرور بین مردم هواداران خودشان را پیدا نموده اند. البته بعضی از این تنقلات به خاطر استفاده از مواد و نگهدارنده های مضر یا مواد غیر سالم، منتقدانی دارند و خوردن آن ها توصیه نمی شود. در کل در میان تنقلات، خوردن این خوراکی های عید را در اولویت آخر قرار دهید.

پفیلا یا پاپ کورن

را اگر بتوانید خودتان در خانه و به شیوه سنتی درست کنید، حتما می توانید از خواص آن برای سلامتی هم استفاده کنید. پفیلا در اصل همان دانه ذرت است که سرشار از فیبر، ریز مغذی ها و مواد معدنی است. برای طعم دار کردن پفیلا از چاشنی های مختلف استفاده می شود.

چیپس و پفک

معمولا بچه ها به این تنقلات، بیشتر روی خوش نشان می دهند ولی بهتر است خوردن آن ها را به کمترین اندازه برسانید. این تنقلات و خوراکی های عید هم در طعم های مختلف تهیه می شوند و طیف وسیعی از مزه ها را برای انواع سلیقه ها پوشش می دهند. بهتر است را امتحان کنید.

پاستیل

به پاستیل آبنبات ژله ای هم گفته می شود و از شکر، شربت گلوکز، ژلاتین، رنگ های خوراکی و طعم دهنده های مختلف برای درست کردن آن ها استفاده می شود. برای طعم دادن به این تنقلات، از عصاره میوه ها یا نوشابه هم استفاده می شود. استفاده از ژلاتین هم باعث کشدار و ژله ای شدن بافت پاستیل می شود. در سال های اخیر پاستیل هم جزو تنقلات عید فروخته می شود. پیشنهاد می کنیم روش را هم امتحان کنید.

تنقلات صنعتی دیگر

در کنار تنقلات و خوراکی های صنعتی و کارخانه ای مخصوص عید، خوراکی های زیاد دیگری هم هستند که هواداران پروپاقرصی دارند. از میان این تنقلات می توان به موارد زیر اشاره نمود:

چوب شور

اسمارتیز

انواع شکلات وانیلی و کاکائویی

شوکو بیسکویت

بیسکویت و کوکی

سوالات متداول

به چه خوراکی های تنقلات می گویند؟

در کنار شیرینی ها، به خوراکی هایی که به عنوان میان وعده یا یک خوراکی سبک برای سیر کردن موقتی یا در دورهمی ها خورده می شود، تنقلات گفته می شود.

تنقلات و خوراکی های سنتی شهرهای مختلف برای عید نوروز شامل چه مواردی می شود؟

گز، پولکی، پشمک، نوقا، لوکوم، مسقطی، سوهان، باسلوف و … جزو تنقلات محبوب عید در شهرهای مختلف ایران به حساب می آیند.

منبع: افق کوروش

به "انواع تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای مختلف" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع تنقلات و خوراکی های سنتی عید در شهرهای مختلف"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید