نهر داریون ، شگفت انگیزترین و باستانی ترین سازه های آبی شوشتر

به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، تا به حال به خوزستان زیبا سفر نموده اید؟ خوزستان، یکی از زیباترین و تاریخی ترین استان های ایران بزرگ است. یکی از افتخارات استان خوزستان نیز، شوشتر و مجموعه حیرت انگیز سازه های آبی این شهر است. مجموعه سازه های آبی شوشتر که ایرانیان در سطح دنیا به آن می بالند، دهمین اثری است که از ایران در میراث دنیای یونسکو به ثبت رسیده است. در بین تمام سازه هایی که پیشینیان پرتلاش و آینده نگرمان در این مجموعه ساخته اند، نهر داریون، قدیمی ترین و تاریخی ترین سازه است که به دستور داریوش هخامنشی ساخته شده است. با خبرنگاران همراه باشید تا نهر داریون و به طور کلی مجموعه بی نظیر سازه های آبی شوشتر را به شما معرفی کنیم:

نهر داریون ، شگفت انگیزترین و باستانی ترین سازه های آبی شوشتر

نهر داریون در مجموعه شگفت انگیز سازه های آبی شوشتر

نهر داریون

شوشتر در طول تاریخ، شهری بسیار مهم بوده است. بقایای زندگی انسان ها در این منطقه به دوران پیش از تاریخ باز می گردد. وجود رود کارون در نزدیکی شوشتر باعث شده است که، در تمام اعصار، مردم این منطقه را برای زندگی انتخاب نمایند. در این میان، پیشینیانمان به این فکر افتادند که با تاسیس سازه های آبی متعدد، از آب کارون نهایت استفاده را در این شهر بنمایند. نهر داریوش اولین و کهن ترین بخش این سازه هاست.

نهر داریون چیست؟

نهر داریون چیست؟

نهر داریون نام رودی دست کند است که در زمان داریوش هخامنشی و به دستور او از رودخانه شطیط یا چهاردانگه منشعب شده است. به این کانال، نهر دارا یا داریوش هم می گویند. این رود برای آبرسانی به دشت میاناب شوشتر و بعلاوه بافت تاریخی شهر شوشتر، به زحمت، با دست خالی و ابزارهای اولیه آن دوران کنده شده است. همین مسئله است که بازدید از این سازه آبی را مجذوب کننده می نماید.

ویژگی های نهر دارا

ویژگی های نهر دارا

قلعه سلاسل یکی از زیباترین و مهم ترین دیدنی های باستانی خوزستان و یکی از مهم ترین بخش های سازه های آبی شوشتر است. این قلعه در طی سالیان دراز، علاوه بر اینکه نقش حفاظتی داشته و پایگاه حکومت بسیاری از فرمانروایان خوزستان بوده است، محلی برای کنترل و مدیریت آب شهر نیز به شمار می رفته است. دهانه کانال داریون نیز در قلعه سلاسل است. جایی که آب از رودخانه وارد قلعه می گردد، هشت آبگیر وجود دارد که امروز بسیاری از آن ها به دلایل مختلف بسته شده است و تعداد کمی از آن ها قابل بهره برداری است. هشت آبگیر سپس دوباره برای خروج از قلعه به یک کانال بزرگ ختم می شوند. نهر داریون بعد از 40 کیلومتر به رودخانه شطیط می پیوندد و با رودخانه دز ادغام می گردد تا کارون بزرگ را بسازد.

کارکرد نهر داریوش

کارکرد نهر داریوش

کارکرد اصلی نهر داریوش، آبرسانی به دشت میاناب شوشتر است. پس از اینکه این نهر کنده شد و مورد بهره برداری نهاده شد، کشاورزی در این منطقه بسیار پررونق شد و مردم از این شرایط بسیار راضی بودند. میراب ها یا کسانی که وظیفه مدیریت آب را بر عهده داشتند، آب نهر را بین قسمت های مختلف زمین های زراعی به طور دقیق بر اساس زمان و مقدار آب تقسیم می کردند تا از این سازه پر زحمت به برترین نحو استفاده گردد. علاوه بر این بخشی از آب کانال داریون، به شوادان خانه های تاریخی شوشتر منتقل می شد. شوادان زیرزمین خانه ها بود که با جریان آب در آن، کل فضای خانه ها مطبوع و خنک می شد.

قلعه سلاسل، سازه بسیار غرورآمیزی است که این روزها تنها بخش های زیرزمینی یعنی بخش شوادان و کانال داریون در آن به جای مانده است. در این قلعه حمام های زیادی وجود داشته که آب آن ها از این نهر تامین می شده است. همین طور پله ها و پل هایی در قسمت زیرین قلعه تعبیه شده بوده است که در هنگام جنگ و خطر، مردم بتوانند از درون قلعه از نهر داریون آب بردارند.

پل بند شادروان

پل بند شادروان

بخش دیگری از سازه های آبی شوشتر که به نهر دارا مرتبط است پل بند شادروان است. ساخت این پل بند که 300 متر پایین تر از بند مقدار نهاده شده است نیز به دوران ساسانیان باز می گردد. این پل وظیفه بالا آوردن سطح آب را در زمان کم آبی برای کانال داریون به عهده دارد. همین طور پل بند شادروان عبور از روی نهر را آسان تر می نماید. این پل نیز یکی از افتخارات مهندسی ایران در دوران باستان به شمار میرود چرا که بعضی این پل بزرگ و مستحکم را قدیمی ترین پل جهان می دانند.

بخش های دیگر مجموعه بی نظیر سازه های آبی شوشتر

بخش های دیگر مجموعه بی نظیر سازه های آبی شوشتر

بسیاری این مجموعه را بزرگترین مجموعه صنعتی جهان پیش از انقلاب صنعتی دانسته اند. یک مجموعه مستحکم که از دوران هخامنشی و ساسانی به جای مانده است و با توجه به زمان ساخت، یکی از شاهکارهای مهندسی جهان به شمار میرود. مجموعه ای به هم پیوسته و پیچیده از پل ها، بندها، آسیاب ها، آبشارها، تونل ها و کانال های بزرگ که با هدایت آب، باعث استفاده بهینه از آب می گردد. پس وقتی به نهر داریون سر می زنید، بخش های دیگر این مجموعه را هم حتما ببینید. خصوصا نمای زیبای آبشارهایی که به حوضچه میانی مجموعه می ریزد. آسیاب های قدیمی، تونل های دست کند، و پل ها و بندهای بزرگ هر کدام با کارنمودهای پیچیده و متنوعشان هوش از سرتان می پراند.

برترین زمان سفر به شوشتر زیبا

برترین زمان سفر به شوشتر زیبا

برترین زمان سفر به شوشتر و دیدن این مجموعه فصل بهار است. در این فصل زیبا آب زلال است و بیشتر نهرها و آبشارها جاری می شوند. سفر به شوشتر تنها محدود به دیدن کانال داریون نمی گردد. وقتی به شوشتر سفر می کنید، زیبایی خیره نماینده کارون در نزدیکی سازه های آبی محسورتان می نماید. طبیعت شما را به تحسین وا می دارد و آب و هوای بهاری روزی دل انگیز برایتان خواهد ساخت.

دیدنی های دیگر شوشتر

مجموعه تاریخی مستوفی

علاوه بر مجموعه سازه های آبی، شوشتر دیدنی های دیگری هم دارد. مجموعه تاریخی مستوفی مربوط به دوران قاجار با امکانات درجه یک و معماری فوق العاده اش بعد از سازه های آبی جایی است که نباید دیدنش را از دست بدهید. خانه تاریخی مرعشی نیز یکی دیگر از آثار دوران قاجار است که معماری زیبایش محوتان خواهد نمود. در این شهر تاریخی بازدید از مسجد جامع شوشتر را نیز از دست ندهید. ضمناً حواستان باشد که همه بخش های مجموعه سازه های آبی را به خوبی ببینید و آنالیز کنید. از قلعه سلاسل و برج کلاه فرنگی گرفته تا نهر داریون و بندهای متعدد، هر کدام زیبایی خاص خود را دارد. سر زدن به بازار شوشتر هم می تواند هم فال باشد و هم دیدن. اگر اهل ترشیجات هستید از بازار شوشتر ترشی سوغات ببرید و اگر هم دلتان می خواهد یک سوغات درجه یک از صنایع دستی شوشتر برای دوستانتان هدیه ببرید، از انواع پارچه های مختلف، سجاده، جاجیم و …. هر چه بخواهید به زیباترین شکل در بازار شوشتر موجود است.

اطلاعات بازدید از سازه های آبی شوشتر

اطلاعات بازدید از سازه های آبی شوشتر

ساعت بازدید از نهر داریون : هر روز به جز چند روز خاص شهادت ائمه و چهاردهم خرداد، می توانید از این مجموعه بازدید کنید. ساعت بازدید در تابستان ها از هشت صبح تا هشت شب و زمستان ها از هشت صبح تا پنج و نیم عصر است.

قیمت بلیط نهر داریون : هزینه بازدید برای ایرانی ها حدود پنج هزار تومان است و اتباع خارجی باید حدود 35 هزار تومان بپردازند.

آدرس نهر داریون : شوشتر، خیابان شریعتی، مجموعه سازه های آبی شوشتر

دسترسی به نهر داریون : در شوشتر از هر که بپرسید برای رسیدن به مجموعه سازه های آبی در خیابان شریعتی هدایت تان می نماید. برای رفتن به شوشتر به جز خودرو شخصی، می توانید از هواپیما، قطار و اتوبوس هم بهره ببرید. برای سفر هوایی، شوشتر فرودگاه ندارد و باید از فرودگاه اهواز یا دزفول سوار اتوبوس یا تاکسی شوید و به شوشتر بیایید. از تهران برای شوشتر یک روز در میان قطار هست. برای استفاده از اتوبوس های شوشتر هم باید به پایانه جنوب بروید و مسیری 9 ساعته را طی کنید.

حالا که حسابی دلتان لک زده است برای اینکه از نهر داریون دیدن کنید، بهتر است در اولین فرصت خودتان را به شوشتر برسانید. حداقل یکی دو ساعتی برای بازدید وقت بگذارید و بعد هم در رستوران خوب همان اطراف وعده خوشمزه ای نوش جان کنید. حواستان باشد که مجموعه پارکینگ ندارد.

با هم سری زدیم به شوشتر زیبا و سازه های آبی افتخارآمیزی مانند نهر داریون. شما تا به حال به خوزستان و شوشتر سفر نموده اید؟ کدام بخش از سازه های آبی به نظرتان زیباتر بود؟ نکات مثبت و منفی که در این مجموعه باستانی به نظرتان رسید با مخاطبان وبلاگ فناوری و تکنولوژی به اشتراک بگذارید.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور

به "نهر داریون ، شگفت انگیزترین و باستانی ترین سازه های آبی شوشتر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نهر داریون ، شگفت انگیزترین و باستانی ترین سازه های آبی شوشتر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید