رکورد صادرات سیب شکسته شد
به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، ساری- ایرنا- مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی از صادرات 800 هزار تن سیب در امسال تا به امروز اطلاع داد و گفت که رکورد صادرات این محصول باغی در کشور شکسته شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شکرالله حاجیوند روز چهارشنبه در دومین سمپوزیوم ملی میوه های ریز که دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار گردید، اندازه صادرات سیب در سال گذشته را حدود 600هزار تن اعلام نمود.
وی مقصد صادرات سیب ایران را منطقه خاورمیانه بویژه اقلیم کردستان، پاکستان و ترکیه و برخی از کشورهای اروپایی معرفی کرد.
حاجیوند بعلاوه اندازه فراوری سیب در امسال را سه میلیون و 700 هزار تن اعلام نمود و اضافه کرد: حدود 400 هزار تن از فراوریات درجه 2 و سه سیب کشور به خاطر کمبود صنایع تبدیلی به ضایعات تبدیل می گردد.
وی اندازه فراوری سر درختی امسال کشور را 22 میلیون تن اعلام نمود و گفت: با وجود تهدیدات سرما و گرمای شدیدی ناشی از تغییرات اقلیمی ، فراوریات میوه کشور کم نشده است.
سال گذشته بر اساس آمار جهاد کشاورزی ، 21 میلیون و 600 هزار تن سردرختی در کشور برداشت شده بود.
حاجیوند بعلاوه گفت که پارسال یک میلیون 549 تن از انواع میوه ها به ارزش 2 میلیارد و 821 میلیون دلار صادر شد که به لحاظ وزنی 26 درصد نسبت به سال 1395رشد داشته است.
حاجی وند صادرات آب میوه و کنسانتره ، ژله و مربا انواع میوه را در سال گذشته 39 هزار تن اعلام نمود.
مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: به علت تغییر اقلیمی پارسال فراوری پسته 40 درصد، زعفران 12 درصد، سیب 9 درصد و انگور پنج درصد کاهش داشت.
توسعه 600 هزار هکتار باغ دیم
حاجی وند توسعه باغات دیمی و گیاهان دارویی در اراضی کم بازده را از برنامه های جهاد کشاورزی در چارچوب برنامه ششم توسعه برشمرد و گفت که تا انتها برنامه ایجاد 600 هزار هکتار باغ دیم در دستور کار قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه طرح های مطالعاتی بهره برداری و توسعه زمین های مرزی کشور با استفاده از آب های مرزی به مرحله نهایی رسیده است، اضافه کرد: اصلاح و نوسازی باغات فرسوده و تهیه و توزیع ارقام نو انواع میوه های درختی نیز شروع شده است.
وی از شروع اصلاح و نوسازی 10 هزار هکتار از باغ های گردو هم اطلاع داد و گفت: بیشتر آن شامل مدیریت کف باغ و سرشاخه کاری است.
حاجی وند اضافه کرد: عملکرد گردو در ایران 1.5 تا 2.5 تن در هکتار است که با اصلاح و نوسازی، می توان به میانگین دنیای نزدیک شد.
میانگین فراوری گردو در دنیا حدود سه و نیم تن در هکتار است.
این مسئول با اشاره به اینکه سرشاخه کاری برای جلوگیری از خسارت سرما و ارتقای سطح مالی باغ های گردو انجام می گردد، شرح داد: ایران 157 هزار هکتار باغ گردو دارد که در برترین حالت در سال 1392 حدود 260 هزار تن محصول از آن برداشت شد.
مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک گفت: بیشتر باغ های گردو در ایران بذری است و عملکرد کمتری نسبت به میانگین دنیای دارد.
وی بعلاوه اعلام نمود که امسال حدود 2 هزار هکتار به باغ های گردو کشور اضافه می گردد تا جایگزین باغ های درجه سه گردد.
حاجی وند به وجود 378 هزار هکتار باغات میوه های ریز که عمده آن انگور هستند، اشاره نمود و گفت که انگور، زرشک، توت فرنگی، توت ، عناب ، تمشک و ذغال اخته از مهمترین میوه های ریز کشور هستند.
وی با بیان اینکه سالانه سه میلیون و 531 هزار تن از این نوع میوه های ریز در کشور فراوری می گردد ، بیان داشت: پهنه بندی در میوه های ریز، نبود پهنه بندی ، تنوع ارقام و فرآوری از چالش های پیش رو بریا افزایش کمی و کیفی میوه ها است.
مسئول باغبانی وزارت جهاد کشاورزی از نهایی شدن تهیه 140 رقم داخلی و خارجی انواع میوه ها در امسال اطلاع داد و گفت : این ارقام در موسسه تحقیقاتی علوم باغی وزارت جهاد کشاورزی نهایی شده و امسال به بخش اجرایی برای تکثیر و توزیع تحویل شده است.
تاو اضافه کرد: برای مالی تر شدن ، افزایش فراوری و ارتقا کیفیت میوه های هسته دار باغداران همیشه باید هرس ، تربیت و تغذیه باغات را به درستی و به موقع انجام بدهند.
وی از جامعه دانشگاهی کشاورزی و منابع طبیعی خواست تا با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی و آفات نوظهور به یاری باغداری بیایند.
مدیر کل دفتر امور میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی تاکید نمود: وزارتخانه آمادگی دارد تا در اجرای طرح نظام بهره برداری منسجم متناسب با پهنه های مختلف کشور الگوی کشت انواع میوه ها را انجام بدهد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این سمپوزیوم با همکاری انجمن علوم باغبانی کشور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و با حضور متخصصان، پژوهشگران، صاحبنظران، دانشجویان، کارشناسان و فراوریکنندگان در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تا فردا ادامه دارد.
آنالیز و گفتگو 112مقاله ارسالی به دومین گردهمایی تخصصی ملی میوه های ریز با شکل گیری کارگاه های مختلف از برنامه های این گردهمایی است.
سطح زیرکشت میوه های ریز استان مازندران بیش از 9 هزار هکتار است که 195 هزار و 58 تن میوه ریز مانند توت فرنگی، کیوی و تمشک در آنها فراوری می گردد.
منبع: ایرنا
منبع: اُکالا