شناسایی عوامل بیولوژیک آسیب رسان به تخت جمشید
به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از شناسایی عوامل بیولوژیک آسیب رسان همچون باکتری و گلسنگ ها به تخت جمشید در فصل دوم همکاری با موسسه مرمت گران ایتالیا خبر داد.
ایرنا: حمید فدایی با اعلام این خبر، گفت: دور جدید از حفاظت و مرمت در تخت جمشید، در قالب تفاهمنامه همکاری های علمی، آموزشی، پژوهشی و فنی که در پاییز 1396 برای یک دوره پنج ساله بین پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و موسسه مرمت گران بدون مرز ایتالیا منعقد شده است.
او اضافه کرد: هدف اصلی این یادداشت تفاهم ایجاد زمینه های مناسب همکاری و پشتیبانی سازکارهایی برای همکاری متقابل در حوزه های مطالعاتی، پژوهشی، آموزشی و اجرایی حفاظت و مرمت در محوطه میراث جهانی تخت جمشید و منظر فرهنگی آن بوده است.
به گفته وی، این پروژه الگویی است از همکاری بین یک موسسه دولتی در ایران با سازمانی بین المللی غیر انتفاعی (غیر دولتی) در زمینه میراث فرهنگی که می توان آن را سرآغاز دور جدیدی از پروژه های مشترک حفاظتی در محوطه تخت جمشید قلمداد کرد.
فدایی گفت : این پروژه به شکل آزاد، به وسیله بنیاد سویسی اِورگت در ژنو حمایت می شود.
این عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری شرح داد: مرمتگران بدون مرز، سال گذشته به تخت جمشید سفر کردند و در گام اول، بررسی ها و مطالعات لازم را با همکاری حفاظت گران ایرانی انجام دادند و برای بخش هایی که می توانست در موضوع تفاهم نامه هدف همکاری مشترک قرار گیرد در جلسات متعددی تصمیم گیری شد .
وی گفت: نهایتا دو نقطه از مجموعه جهانی تخت جمشید شامل دروازه شرقی کاخ شورا و پلکان جنوبی کاخ تچر برای عملیاتی شدن فصل اول این همکاری معین شد و همزمان فرآیند مطالعه، مستند نگاری آن آغاز شد.
فدایی با بیان اینکه عملیات اجرایی حفاظت و مرمت در فصل نخست همکاری به مدت 45 روز ادامه یافت گفت : در این مدت تعدادی از متخصصان جوان ایرانی امکان آن را یافتند که در کنار متخصصین ایتالیایی به تبادل دانش و تجربه بپردازند.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اضافه کرد: در این مدت بخشی از عملیات حفاظت شامل آسیب نگاری، پاکسازی و رسوب زدایی سطوح سنگ با استفاده از لیزر، حذف بخشی از مرمت های سیمانی و ناموزون دهه های قبل انجام شد و به موازات آن پر کردن ترک ها و استحکام بخشی قطعات سست نقوش با استفاده از تزریق مواد استحکام بخش و موزون سازی بخش های کمبود به روش ملات گذاری دنبال گشت.
فدایی شرح داد: فصل دوم همکاری با موسسه مرمت گران بدون مرز که از نیمه مهرماه آغاز شده است با هدف تکمیل مرمت دروازه شرقی کاخ شورا و همچنین پلکان جنوبی تچر تا پایان آبان ماه ادامه خواهد یافت.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، وی شرح داد: در حال حاضر فعالیت های حفاظتی در این پروژه بزرگ توسط یک تیم مشترک متشکل از مرمتگران پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، موسسه مرمت گران بدون مرز ایتالیا و پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام می شود.
فدایی گفت: در این فصل نیز موضوع آموزش نیروهای جوان از جمله اهداف مهمی است که با حضور تعدادی از کارشناسان حفاظت و مرمت تا پایان فصل همکاری دنبال خواهد شد.
این عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در پایان گفت: پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی - فرهنگی پژوهشگاه علاوه بر همکاری در برنامه ریزی های مورد نیاز پروژه، در زمینه شناسایی عوامل بیولوژیکی آسیب رسان به تخت جمشید اعم از انواع گلسنگ ها و باکتری ها اقدام خواهد کرد.
عکس های بیشتر را در لینک https://ytre.ir/tOE مشاهده کنید .
مرمتگران بدون مرز از کشور ایتالیا در حال انجام فصل دوم مرمت در تخت جمشید هستند. در این فصل کاخ تچر و شورا مرمت می شود. پیش از این مرمتگران بیماری های سنگ های تخت جمشید را نمونه برداری و شناسایی و مواد مرمتی مناسب برای حل مسائل سنگ های تخت جمشید از جمله شیارهای ایجاد شده و گلسنگ ها را تهیه کرده اند. در هر دو فصل شش مرمتگر ایرانی همراه مرمتگران بدون مرز در فرآیند مرمت تخت جمشید مشارکت دارند. هزینه این مرمت ها از سوی حامیان مالی گروه مرمتگران بدون مرز پرداخت می شود.
یادمان تاریخی تخت جمشید، متعلق به دوره هخامنشیان یکی از چهار اثر ثبت شده استان فارس در فهرست آثار جهانی است که در سال 1979 میلادی با شماره 114 در سازمان جهانی علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت شد. سلسله هخامنشیان از سال 330 تا 550 پیش از میلاد حکومت کردند. مجموعه جهانی تخت جمشید در شهرستان مرودشت و در فاصله 60 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.
منبع: توریسم آنلاین