مراقبت از دندان در دوران بارداری

به گزارش وبلاگ فناوری و تکنولوژی، مراقبت از دندان برای مادران باردار بسیار مسئله مهمی است، چون مادران باردار دراین دوران ممکن است دچار مسائل دهانی همچون پوسیدگی و ورم لثه و … بشوند. پس خانم های که تمایل به بارداری دارند باید قبل از بارداری به دندان پزشک مراجعه کنند و اگر مسئله ای در دندان های خود دارند ان مشکل را برطرف کنند تا در دوران بارداری دچار دندان درد نشوند و جان فرزند خود را به خطر نیندازند. چون دندان درد تاثیرات منفی بسیار زیادی بر روی فرزند به جهان نیامده دارد و باعث تولد و زایمان زود هنگام میشود.

مراقبت از دندان در دوران بارداری مراقبت از دندان برای مادران باردار

تحقیقات نشان می دهند که از هر 100 تولد زود هنگام ، حدود 18 تولد ناشی از بیماری های دندانی مادر هستند. نوزادانی که نارس هستند در معرض خطر مسائل مربوط به سلامت از قبیل اختلالات شنوایی، اختلالات بینایی، و فلج مغزی قرار می گیرند. پس پیشنهاد میگردد که حتما قبل از بارداری به سلامتی دهان لثه و دندان خود رسیدگی کنید.

ریفلاکس معده و پوسیدگی دندان

زنان باردار در دوران بارداری خود ممکن است دچار حالت تهوع صبحگاهی یا ریفلاکس معده بشوند این امر باعث میگردد تا اسید معده به دهان باز گشته و باعث پوسیدگی دندان بگردد.

بعد از بازگشت اسید معده یا استفراغ دهان را با اب ولرم شستشو بدهید و چند دقیقه صبر کند تا حالت سوزش دهانتان کمتر شده و بعد با یک مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید دندان هایتان را به ارامی مسواک بزنید . فلوراید به تقویت و استحکام مینای دندان یاری میکند.

مادرهای باردار نیز باید باید دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنند صبح ها بعد از خوردن صبحانه و شب ها قبل از خواب. مادرها باید مراقب باشند تا برای جلوگیری از تشکیل پلاک، دندان و لثه های خود مرتب به طور کامل مسواک بزنند تشکیل پلاک بر روی دندان در دوران بارداری سریع تر رخ میدهد به این دلیل که مادران در این شرایط غذای بیشتری مصرف مینمایند.

ریفلاکس معده و پوسیدگی دندان

اگر در مسواک زدن مشکل دارید و دچار تهوع بیشتری میشوید میتوانید از مسواک کوچکتری بهره ببرید که احساس بهتری داشته باشید میتواند از مسواک مخصوص بچه ها که سر نرم و کوچکی دارند بهره ببرید. حتما در هنگام مسواک زدن دندان های عقبی روی تنفس خود تمرکز کنید و انها را درست مسواک بکشید تا دندان های عقبی شما سالم بمانند. دندان های عقبی همواره بیشتر از دندانی های دیگر در معرض پوسیدگی و خرابی هستند.

تصویربرداری (اشعه ایکس) از دندان مادران باردار

مادران در دوران بارداری تا جایی که امکان دارد باید از تصویربرداری از دندان با اشعه ایکس خودداری نمایند در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که انجام این کار برای شما بسیار لازم است باید انجام گردد طبق مراقبت و محافظت تخصصی میتواند صورت بگیرد.

سلامتی دندان مادران باردار با نوشیدن اب

مادران باردار اب بنوشید اب نوشیدن در دوران بارداری هم برای مادر مفید خواهد بود و هم برای کودک. اب نوشیدن باعث میگردد مواد غذایی کمتری روی دندان ها بماند و پوسیدگی دندان به صورت قابل توجهی کاهش دهد همچنین نوشیدن اب باعث دفع سموم بدن می گردد و درنتیجه از بروز هرگونه عفونتی در بدن مادر جلوگیری می نماید از این رو نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز به مادران باردار توصیه می گردد.

سلامتی دندان مادران باردار با نوشیدن اب

*در دوران بارداری، میزان خون مادر حدود یک لیتر افزایش می یابد تا جنین بتواند غذا و اکسیژن کافی دریافت کند پس مصرف اب سالم بسیار مهم و قابل تاکیید است.

مصرف کلسیم در دوران بارداری

تا جایی که امکان دارد باید از مواد غذایی سالم استفاده گردد تا به اندازه کافی مواد مغذی مفید و سودمند در اختیار مادر و جنین قرار بگیرد. در ماه سوم تا ششم بارداری دندان های جنین آغاز به شکل گیری می نمایند. مصرف موادی مانند کلسیم، پروتئین، ویتامین A و C و D می تواند به حفظ سلامت و رشد دندان های جنین شما یاری کند. در صورتی که مادر در دوران بارداری به اندازه کافی کلسیم مصرف نکند استخوان های بدن او مجبور هستند که کلسیم مورد احتیاج جنین را تامین نمایند و خود مادر دچار کمبود کلیسیم و پوکی استخوان و دندان میگردد این کمبود کلسیم درهنگام شیر دهی کودک بیشتر نیز میگردد. احتیاج جنین به کلسیم در دوران بارداری یک امر طبیعی است و می تواند در برخی زنان که سیستم بدن ضعیف تری دارند زودتر باعث بروز مسائل دهان و دندان بگردد در صورتی که زنان باردار به بهداشت دهان و دندان و سلامت خود اهمیت بدهند و همه نکات گفته شده را رعایت نمایند در دوران بارداری دچار مسائل کمتری میشوند.

مصرف کلسیم در دوران بارداری

مادران باردار میتوانند میزان مصرف محصولات لبنی را در دوران بارداری افزایش بدهند تا به اندازه کافی کلسیم مورد احتیاج به بدن انها برسد مصرف کلسیم به مقدار کافی و مناسب می تواند تراکم استخوانها را حفظ نموده و به سلامت جنین نیز یاری کند . محصولاتی همچون :

  • شیر
  • پنیر
  • ماست شیرین نشده
  • شیر سویای غنی از کلسیم

مادرانی که به لبنیات و محصولات لبنی حساس هستند میتوانند به یک دکتر تغذیه نسبت به شرایط فعلیشان مراجعه نمایند تا جایگزین مناسبی به انها معرفی کند.

تومورهای دهانی در دوران بارداری

برخی از زنان باردار در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی دچار تومور هایی در دهانشان می شوند که به آنها تومورهای بارداری گفته می گردد. البته این تمورها نگران نماینده و بدخیم نیستند و معمولاً در سه ماهه دوم بارداری بین دندان ها به وجود می آیند. این تمورها بین دندانها بر روی لثه و یا به حالت های دیگر در دهان ظاهر میشوند و شکلی کوچک گرد دارند. سعی کنید که این تمورها را دستکاری و تحریک نکنید اگر این تومورها باعث شد احساس درد و ناراحتی کنید میتوانید به دندان پزشک مراجعه کنید تا دکتر این تمورها را تخلیه کند. این تومورها موقتی هستند و پس از زایمان از بین می فرایند پس در صورت به وجود امدن این تمورها در دهان خود بیش از حد نگران نشوید.

التهاب و عفونت لثه در دوران بارداری

قطعا خانم های باردار در دوران بارداری خود دچار تغییرات هورمونی میشوند و بارداریشان بدون وجود هورمون ها رخ نخواهد داد. هورمون ها در تورم لثه در دوران بارداری نقش زیادی دارند و باعث بروز بیماری تورم و التهاب لثه در دوران بارداری می شوند.

التهاب و عفونت لثه در دوران بارداری

ویار و تاثیرات ان بر دهان و دندان

برخی زنان به انواعی از مواد غذایی علاقه بسیار زیادی نشان می دهند و برعکس، برخی طبع شان تغییر نموده و نمی توانند خوردن برخی مواد غذایی و بوهای خاصی را تحمل نمایند. در واقع حالت تهوع و استفراغ دوران بارداری را شاید بتوان جزء جدایی ناپذیر این دوران به شمار آورد که بیشتر خانم های حامله با آن دست و پنجه نرم می نمایند. همانظور که در بالا به ان اشاره کردیم حالت تهوع و برگشت مواد اسیدی باعث پوسیدگی و اسیب به دندان میگردد اما خانم هایی هستند که در این دوران میل به خوردن مواد غذایی پیدا مینمایند که میتوتند باعث افت دهان و لثه و اسیب به دندان بگردد مانند

  • اجیل های مانند بادام ، گردو ، بادام زمینی ، فندق و … که سفت و سخت هستند و ممکن است باعث التهاب لثه و اسیب به دندان بشوند.
ویار و تاثیرات ان بر دهان و دندان
  • سرکه و ترشیجات این مواد به شدت اسیدی هستند و به مینای دندان اسیب میرسانند و باعث پوسیدگی دندان میشوند همچنین باعث میشوند که لثه دچار زخم و افت بگردد. مواد ترش و اسیدی باعث سوزش معده و اسیدی شدن معده میگردد.
  • شیرینی جات مصرف مواد خوراکی شیرین از قبل شیرینی خامه ای، کیک، شکلات، نبات و … به سطح دندان چسبیده و به سختی از روی دندان پاک می شوند. خوردن شیرینی جات باعث میگردد تا جرم و پلاک بیشتری به سطح دندان بچسبد و باعث پوسیدگی دندان بگردد .*توصیه میگردد بعد از مصرف شیرینی جات حتما دندان هایتان را مسواک بزنید.
  • نوشابه های گازدار شیرین دارای مواد قندی بسیاری هستند که برای لثه ها و دندانها زیان آور است. این نوشابه ها با داشتن حالتی شیرین و اسیدی موجب اسیب زیادی به مینای دندان میشوند.

توصیه به خانم های باردار

تاثیر سلامت دندان بر جنین

روزی دو بار دندان های خود را با مسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید شستشو دهید. قبل از خواب دندان های خود را نخ دندان بکشید. توجه داشته باشید مسواک زدن مناسب و استفاده از نخ دندان به صورت صحیح و تمیز کردن خط لثه می تواند از تشکیل پلاک و پوسیدگی دندان و بروز بیماری التهاب لثه جلوگیری کند. عفونت لثه و خرابی دندان تاثیر مستقیمی بر روی جنین دارد پس برای سلامتی خود و فرزندتان توجه کافی به بهداشت دهان و دندانتان داشته باشید.

منبع: هفت گنج

به "مراقبت از دندان در دوران بارداری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مراقبت از دندان در دوران بارداری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید